fredag 23. oktober 2015

Foredrag på Lørdagsuniversitet m.m.

Tiden er inne for presentasjoner av resultatene fra FoU-prosjektet "Økologisk dyrking i barnehagen" som denne bloggen handler om. Den siste uka har det blitt to presentasjoner av prosjektet!

Lørdagsuniversitet 17.oktober på Kulturhuset i Tromsø

Først ut var Lørdagsuniversitetet, som er et populærvitenskaplig forum for allmenheten, hvor forskere fra UiT Norges arktiske universitet i Tromsø kan presentere resultatene fra sin forskning.

Det kom omlag 40-50 mennesker og hørte på foredraget mitt. Stemingen i salen var fin og det kom mange relevante spørsmål i etterkant av det 50 minutters lange foredraget. Blant annet ble det spurt om hvorvidt det var lurt å bruke bildekk til dyrking av mat i barnehagen, samt undring omkring hvorfor kunstgjødsel ikke kan brukes i økologisk dyrking

For å oppklare. Bildekk er brukt til dyrking for å kunne gjenbruke dekkene i hagen istedet for at de resikuleres eller males opp til å lage asfalt. Bildekk er sorte og avgir varme til jorda på solrike dager. Det vanligste er å bruke bildekk til dyrking av poteter (se Geitmyra.no), hvor en også kan bruke flere dekk under hyppingprosessen. I urbane strøk i andre deler av verden er bildekk en mye brukt plantekasse for mat, også innen økologisk dyrking (bl.a. permakultur). Brighton permaculture trust hevder at det over tid kan lekke kjemikalier over til jorda og plantene, da sollys og vann over tid løser opp dekket og frigir kjemikaliene. Så kanskje vi skal avstå fra å ha bildekk i kjøkkenhagen til barnehagen? Men hva med bildekkene som brukes til huske/disse på lekeapperatene i barnehagen? Noen bildekk er helt klart ikke skadelig for barn.

Kunstgjødsel (nitrogengjødsel) er et protoleumsprodukt som ble oppfunnet og utviklet for bare litt over 100 år siden (1905) etter Birkeland-Eyde-prosessen ved Norsk Hydro (nå Yara Internasjonal). Norgessalpeteren revolusjonerte landbruket da den kom og utkonkurrerte raskt husdyrgjødselet som naturlig inneholder nitrogen og fosfor som plantene trenger for å vokse. Bruk av kunstgjødsel vil over tid utarme jorda for naturlige mineraler og mikroliv, noe som også kan gi ringvirkninger for plantenes næringsinnhold, smak og farge. Prosjektet vårt ønsket derfor å dyrke økologisk, med naturlig gjødsel fra planter og dyr, samt kompostert materiale (kompostjord), for å ivareta en levende jord som er full av næringsstoffer, mikroliv og mineraler. I tillegg lærer barna om samspillet i naturen, hva som er naturlige prosesser i jorda, og hva som er bærekraftig matproduksjon. 

Powerpoint-slidene fra Lørdagsuniversitetet kan sees på slideshare HER.

FoU-seminar ved Barnehagefaglig forskningsgruppe 22.oktober

FoU-seminaret samlet omlag 100 dedikerte studenter og lærere ved barnehagelærerutdanningen, samt pedagogisk personale fra barnehagene i Tromsø til en fagdag hvor forskning fra barnehagefaglig forskningsgruppe ved institutt for lærerutdanning og pedagogikk (ILP) ble presentert. Jeg hadde fått 20 minutter til rådighet for å presentere hovedpunkter fra "økologisk dyrking i barnehagen". 


Powerpoint-slidene fra FoU-seminaret kan sees på slideshare HER. Foredraget gikk alt for fort. Tilbakemeldingene var veldig gode - "det er et utrolig flott prosjekt du har" var kommentaren fra lederen i barnehagefaglig forskningsgruppe, Elin Eriksen Ødegaard. Jeg kan ikke annet enn å si meg hjertens enig :-)