mandag 25. januar 2016

Oppstartsmøte Bærekraftig pedagogikk i BLU

På soldagen i Tromsø, 21.januar, var det duket for oppstartsmøtet til FoU-prosjektet "Bærekraftig pedagogikk i barnehagelærerutdanningen - fra jord til bord". Årets prosjekt er en videreføring av forprosjektet "Økologisk dyrking i barnehagen" som ble gjennomført i fjor. Målet for prosjektet er å lage undervisningsmateriell (film og trykte hefter) og undervisningsopplegg for barnehagelærerstudenter og barnehagepersonell som ønsker å jobbe med høsting fra naturen og bærekraftig matproduksjon.


Prosjektet ønsker også å etablere holdninger og praksiser som bærer begrepet "eco-literacy" inn i utdanningsfeltet. Med eco-literacy mener vi å promotere læring som ivaretar samspillet i naturen, bærekraftig matproduksjon, kortreist pedagogikk (place-baced education) og naturmangfold. I tillegg ønsker prosjektet å kultivere en sosial og emosjonell bevissthet om at vi lokalt kan ta del i globale prosesser for vår felles framtid. I dette inngår det at studentene tar eierskap i læreprosessene gjennom aksjonslæring og refleksiv læring.

I år er prosjektet utvidet til å også omfatte bærekraftig matproduksjon gjennom økologisk dyrehold i tillegg til de økologiske dyrkingsprosessene som ble startet i fjor. Kunnskap og kompetanse om hvordan maten vår blir til, er nødvendig dersom vi skal kunne ta bevisste forbrukervalg. Det at barnehagelærerstudenter, barnehagepersonell og barnehagebarn for kjenskap til og deltar i prosesser som omhandler økologisk dyrking og dyrehold, vil skape nærhet og viktig læring som ivaretar en bærekraftig utvikling i nærmiljøet. Nordnorsk klima, natur, kultur og mattradisjon er viktige verdier å føre videre.

Her er deltakerne som kom på oppstartsmøtet 21.januar.

Fra venstre: Anne Stokke, Sissel Klemmetsen, Lisa Wangberg, Eva Skulgam, Heidi Buvang, Ulrik Klena, Veronica Bergan, Mads Hegg Jacobsen, Heidi Eilertsen, Andreas Boch, Ute Vogel, Pernille Bartnæs. 

Her er notatene fra idemyldringen vår omkring hva de ulike hovedtematikker i bærekraftig utvikling og matproduksjon kan handle om. Tematikkene var inndelt i: miljøaspekter (jord og insekter), bærekraftig matproduksjon (dyrehold), forbrukerbevissthet (etikk, kortreist mv.) og økologisk dyrking.





Vi gleder oss stort til å komme i gang med prosessen som skal vare i 18 måneder. Studentene ved barnehagelærerutdanningen (BLU) i Tromsø har mye spennende kunnskap og praktiske ferdigheter innen bærekraftig pedagogikk og matproduksjon å se fram til.