fredag 19. februar 2016

NÅ er tiden inne for å kjøpe inn FRØ

Det er på tide å planlegge årets dykningssesong med å kjøpe inn frø. Økologiske frø er nå å få kjøpt både på nett og på ditt lokale gartneri. Jeg har i år handlet inn en god del økologiske frø fra Plantasjen i Tromsø. Enda er utvalget forholdsvis bra, men det kan være lurt å prioritere frøkjøp snarest mulig.



Barnehagene kan gjerne å ta med en gruppe barn på innkjøp av frø og jord. Dette for å gi barna innsikt i hele prosessen fra frø til matplante/grønnsak. Det er ikke sikkert barna forstår hvordan frø har potensiale til å bli til en voksen plante som kan spises. De opplever for det meste å hente alt mat ferdig i butikken. Målet med dyrking i barnehagen er at barna skal få innsikt og ta del i prosessen bak det å produsere mat. 

Kjøper man frø i lag med barna, ser barna at frøposen har bilder av kjente grønnsaker i butikken. I denne posen ligger det små frø som inneholder all informasjon en plante trenger til å bli til et spiselig produkt. Rammeplanen sier at personalet i barnehagen skal la barn få innsikt i produksjon av matvarer og gi barna begynnende kunnskap om fødsel, vekst, aldring og død (Kunnskapsdepartementet, 2011: 45). Da er det nyttig at barna for muligheten til å ta del i hele prosessen i dyrkingsprosjektet. 

Det kan skape mange gode samtaler om magien rundt FRØET - det at det har med seg en egen matpakke som gjør at den spirer, men at vi må hjelpe den å vokse med å gi den mye lys og riktig mengde vann. Og hvorfor trenger den lys og vann? Er det mer planter trenger for å vokse? Hva trenger vi mennesker for å vokse? Barns spørsmål, undring og oppdagelse i dette prosjektet er viktig for å bygge en grunnleggende innsikt i naturen og en begynnende forståelse for samspillet i naturen og bærekraftig utvikling (KD, 2011: 44-45). 


Anbefalte frø til innkjøp og såing i barnehagen:

  • Erter - her kan en kjøpe 1kg tørre gul eller grønnerter i butikken til spiring
  • Sukkererter - til oppal inne eller direkte utplanting på friland
  • Salat - til direkte utplanting på friland
  • Reddiker - til direkte utplanting på friland
  • Grønnkål - oppal inne og utplanting på friland
  • Gulrøtter - Se da blogginnlegg om gulrøtter
  • Knutekål - til oppal inne og utplanting på friland

Grønnsaker en kan direkteså fra frø en finner i grønnsaken:

  • Erter - her kan en kjøpe 1kg tørre gul eller grønnerter i butikken til spiring
  • Paprika - bør såes allerede nå i februar/mars
  • Chilli - bør såes allerede nå i februar/mars
  • Tomat - såes i mars - bruk gjerne økologiske cherrytomater
Paprika, chilli, tomat og agruk er varmekjære planter som må dyrkes inne i drivhus eller veksthus i Nord-Norge. De trenger veldig mye lys og vann for å kunne høste modne frukter/grønnsaker i løpet av sesongen. Disse vil kreve litt ekstra for å lykkes i barnehagen.

Økologisk jord


Valg av jord til å så frøene i er også viktig. Økologisk jord (torv-fri), har en betydelig andel kompostert materiale med mye næring som gradvis taes opp av planten mens den vokser. Det er en fordel, for såjord er mager og trenger tilførsel av gjødsel etterhvert som planten vokser. Økologisk jord er også ferskvare, dvs at mikrolivet fortsatt er intakt i jorda som er med på å gi planten det den trenger når den trenger det.

Noe økologisk jord er lagd av torv. I naturen er torv er et naturlig lager for bl.a. karbon. Ødelegger vi torvmyrene våre vil det kunne sive ut store mengder CO2 i atmosfæren, som bl.a. bidrar til global oppvarming. Derfor er det ønskelig at vi unngår å bruke jord med torv.

Oppsummering

Det finnes mange muligheter for innkjøp av økologiske frø. Her er noen nettsider å anbefale:
For innkjøp av økologisk jord i Tromsø:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar