Studentene lærte hvordan en blander en god økologisk jord og hvordan man kan så frø av ulike størrelser sammen med barna, f.eks. karse og spirer av spiseerter.
Tor fortalte også hvordan de kunne lysgro poteter for setting i mai/juni. Regelverket for settepoteter er veldig strengt (se Forskrift om settepoteter) for å forhindre spredninger av potetsykdommer i jorda. DET ER STRAFFBART Å BRUKE POTETER KJØPT INN FRA MATBUTIKKEN SOM SETTEPOTETER!
Hos Eva lærte studentene å prikle småplanter i egne potter. I tillegg fikk de ta stiklinger av peppermynte og potte om planter som trengte en større potte. De fikk mange aha-opplevelser om hvor mye jobb det er å være gartner og hva som skaper robuste og sterke planter. Sterke planter er et resultat av gode vekstbetingelser. I økologisk dyrking senkes temperaturen gjerne til 10-15 grader og settes i godt lys. Plantene vokser da sakte og herdes til å kunne tåle den kalde og lyse nordnorske sommeren.
En måtte tåle å bli skitten på fingrene :-)
Det ble også anledning å lære om 8 urter og matplanter gjennom en sanselig og bekrivende øvelse. Her var oppgaven å beskrive hvordan planten så ut visuelt, kjentes ut gjennom taktil berøring, samt assosiere til hva planten luktet og smakte. Studentene satte veldig stor pris på en slik type dybdelæring som også var relevant som øvelse for barna i barnehagen.
En slik multimodal tilnærming til læring gjør at informasjon lagres på flere steder i hjernen samtidig. Læringen sitter enda bedre med repetisjon og etter noen timers søvn.
Alt i alt var studentene godt fornøyd med den økologiske dyrkingsdagen på Skulgam gartneri. På et evalueringsskjema om hvordan de vurderte det faglige utbyttet av dagen svarte 12 av 31 svært bra (grad 5), mens 18 av 31 meget bra (grad 4). På spørsmål om kursets relevans inn mot barnehagens mandat svarte 15 av 31 svært bra (grad 5) og 16 av 31 meget bra (grad 4). I et åpent spørsmål om på hvilken måte kurset opplevdes svarte studentene bl.a.:
- Praktisk, gøy, interessant, lærerikt og spennende
- Relevant og interessant å se hvor mat og planter kommer fra, hvordan de blir dyrket
- Bra å lære gjennom å gjøre det i praksis, bruke sansene. Fikk mye ny kunnskap.
- Bra å få prøve det selv. Gir lyst til å prøve selv i barnehagen
- Dyrking gir oss innsikt i hvordan prosessen fra jord til bord fungerer. Det kan enkelt videreformidles og brukes i barnehagen.
I et åpent spørsmål om hva som satt spesielt godt igjen etter kurset svarte studentene bl.a.:
- Hele opplegget fra såing til priklnig til potting
- Smak og lukt på urtene og at det er mange gode urter
- Det var mye fordi alt var ganske nytt for meg
- Fint å prøve selv. Blir veldig inspirert
- Alle delene hadde mye interessant som skal ta med videre til barnehagen og hjemmet
- Jeg fikk lyst til å drive mer med dyrking
Dagen på Skulgam gartneri ble med andre ord veldig godt mottatt hos studentene og de hadde stort læringsutbytte som de syntes var relevant for deres kommende jobb i barnehagen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar